Kreditvärdighet

Kreditvärdighet – ditt ekonomiska välmående

Att ha en god kreditvärdighet är nyckeln till ekonomisk frihet och flexibilitet. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad kreditvärdighet är, förklara hur den påverkar ditt ekonomiska liv samt ge dig användbara tips på hur du kan förbättra den och dra nytta av dess fördelar.

Om du mot förmodan har en dålig kreditvärdighet innebär det dock inte att det är omöjligt att få lån. Hos oss på Flexkontot kan du låna med betalningsanmärkning.

 

Kreditvärdighet

 

Vad är Kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en bedömning av din ekonomiska pålitlighet och din förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Det är en sammanvägning av din kreditinformation, inklusive betalningshistorik, kreditanvändning, längd på kreditanvändning och nya kreditförfrågningar.

Kreditvärdigheten sammanställs ofta i en skala genom en numerisk poäng, även känt som ett kreditbetyg.

 

Så sammanställs din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet baseras på flera faktorer. Här kommer några framträdande delar som påverkar din kreditvärdighet:

Betalningshistorik:
Detta är en av de mest avgörande faktorerna. Din förmåga att betala dina räkningar i tid och hålla dig till avtalade betalningar påverkar din kreditvärdighet.

Skuldsättning:
Din nuvarande skuldsättning och kreditanvändning vägs in. Det innefattar hur mycket kredit du för närvarande använder jämfört med din totala kreditgräns.

Kreditförfrågningar:
Antalet och frekvensen av nya kreditförfrågningar kan påverka din kreditvärdighet. Många förfrågningar på kort tid ses som en indikator på finansiell osäkerhet.

Övrig information:
Andra faktorer, såsom eventuella betalningsanmärkningar, inkomst, skuldsaneringar eller andra juridiska åtgärder som påverkar din ekonomi, kan också vägas in.

Dessa faktorer används för att beräkna din kreditvärdighet och resulterar i ett kreditbetyg. I Sverige används olika kreditupplysningsföretag som UC (Upplysningscentralen), Dun & Bradstreet (Bisnode), Creditsafe, och Syna för att samla in och rapportera kreditinformation.

Dessa företag samlar in data från olika källor, inklusive banker, kreditgivare och myndigheter, för att skapa en omfattande bild av din ekonomiska historik.

För att bibehålla eller förbättra din kreditvärdighet är det viktigt att vara medveten om dessa faktorer och vidta åtgärder för att hantera din ekonomi ansvarsfullt. Regelbunden övervakning av din kreditvärdighet är också klokt för att upptäcka eventuella felaktigheter i god tid.

 

lån låg kreditvärdighet

 

Så kan du påverka din kreditvärdighet

Att hålla koll på sin kreditvärdighet och göra allt i sin makt för att bevara den är viktigt om du exempelvis vill låna pengar med så bra villkor som möjligt. Men hur kan man påverka sin kreditvärdighet rent praktiskt?

Här kommer 5 tips på hur du kan påverka din kreditvärdighet:

Betala räkningar i tid:
En av de mest avgörande faktorerna för din kreditvärdighet är din betalningshistorik. Att betala räkningar i tid visar på ansvar och pålitlighet.

Betala skulder och samla lån:
Att ha en budget och följa den hjälper till att undvika överdriven skuldsättning och ger dig kontroll över din ekonomi. Sikta på att betala av de mindre lånen först, dels för att bli av med själva lånet men även för att slippa onödigt höga räntor. Desto färre lån du har, desto högre kreditvärdighet kommer du att kunna få. Om du har flera olika små lån kan du även se över möjligheten att samla lånen till ett större lån.

Var restriktiv med nya låneansökningar:
Varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning. Var därför försiktig med att ansöka om flera lån på kort tid. Detta kan nämligen ses som ett tecken på ekonomisk osäkerhet.

Säg upp kreditkort:
Ett kreditkort kan vara till din nackdel, även om krediten inte är utnyttjad. Om du inte använder kreditkortet kan det därför vara en god idé att säga upp det. På så sätt “belastar” det heller inte din kreditvärdighet.

Kolla din kreditvärdighet:
Kolla kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet genom att begära en kreditupplysning på dig själv. På så sätt kan du upptäcka eventuella felaktigheter och rätta till dem. Att göra en kreditupplysning på sig själv hos Dun & Bradstreet är avgiftsfritt och påverkar inte din kreditvärdighet.

 

Fördelar av en hög kreditvärdighet

Lägre räntor:
En hög kreditvärdighet kan ge dig tillgång till lägre räntor när du tar lån, vilket sparar dig pengar. En person med låg kreditvärdighet innebär större risk för långivaren, därav kompenserar banken risken med att ta ut dyrare räntor och andra avgifter.

Tillgång till lån:
Med en hög kreditvärdighet öppnas fler dörrar och det blir betydligt lättare att bli beviljad nya krediter och lån.

Bättre möjligheter i livet:
Vissa arbetsgivare kan exempelvis undersöka din kreditvärdighet som en del av anställningsprocessen, särskilt för positioner som innebär finansiellt ansvar. En sund kreditvärdighet kan även vara ett krav från hyresvärden du vill flytta in hos. Genom att kontrollera din kreditvärdighet innan, vet de huruvida du kommer kunna klara av att betala hyran i tid eller inte.

 

Sammanfattning: Kreditvärdighet

Att förbättra din kreditvärdighet är en investering i din ekonomiska framtid. Genom att följa våra tips och skapa sunda ekonomiska vanor i övrigt, kommer du inte bara att stärka din kreditvärdighet –utan också öppna dörrar till ekonomiska möjligheter som du inte hade kunnat med en låg kreditvärdighet.

Vanliga frågor om kreditvärdighet

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdighet innebär kort och gott din förmåga att betala tillbaka skulder som lån och andra typer av krediter. Det är kreditupplysningsföretag, exempelvis UC, Dun & Bradstreet (Bisnode) som sammanställer din kreditvärdighet.

Vad påverkar min kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet påverkas av flera olika faktorer, mest framstående är: din inkomst, historiska betalningar, antal kreditförfrågningar och befintliga lån.

Hur kan jag kolla min kreditvärdighet?

Du kan kolla din kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv. Olika kreditupplysningsföretag använder sig av olika rutiner. Det är helt avgiftsfritt via Dun & Bradstreet och det påverkar inte heller din kreditvärdighet att göra en kreditupplysning på dig själv. Vill du kolla din kreditvärdighet hos UC behöver du betala 29 kr för en kreditupplysning.

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?

Genom att betala räkningar, skulder, säga upp kreditkort du inte använder kan du ta ett första steg mot en mer hälsosam kreditvärdighet. Om du redan har flera små lån kan du även se över om du kan samla lånen till ett.