Betalningsanmärkningar

Vad är betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar är noteringar i din kreditupplysning som indikerar att du har haft svårigheter med att uppfylla dina ekonomiska åtaganden. Det kan exempelvis beröra betalning av räkningar, lån eller andra skulder. Betalningsanmärkningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få lån och krediter.

Vi på Flexkontot fokuserar dock mer på din betalningsförmåga här och nu, och mindre på tidigare misstag. Därför är vi stolta över att kunna erbjuda lån med betalningsanmärkning.

 

betalningsanmärkningar

 

Så kan du undvika betalningsanmärkningar

Följ en budget:
Skapa och följ en realistisk budget för att hålla koll på dina inkomster och utgifter. Detta hjälper dig att undvika överskuldsättning och betalningssvårigheter.

Betala räkningar i tid:
En av de främsta orsakerna till betalningsanmärkningar är försenade eller uteblivna betalningar. Se till att betala dina räkningar före förfallodatum för att undvika dessa negativa noteringar.

Håll koll på dina skulder:
Var medveten om din totala skuldsättning och arbeta aktivt för att minska den. Detta kan innefatta att prioritera högintresse-skulder och undvika onödig konsumtionskredit.

Sök rådgivning vid svårigheter:

Om du befinner dig i ekonomiska svårigheter, sök tidigt professionell rådgivning. Många kreditgivare och organisationer erbjuder program för skuldrådgivning för att hjälpa dig att hantera och lösa dina skulder.

 

Tre tips för att minska risken för betalningsanmärkningar

Bygg en buffert:
Ha en buffert som är ämnad för oväntade utgifter. Det ger dig goda förutsättningar att inte behöva låna eller missa betalningar vid oförutsedda händelser.

Håll koll på ditt kreditbetyg:
Övervaka ditt kreditbetyg för att upptäcka eventuella felaktigheter eller oväntade överraskningar. Genom att ha koll på ditt kreditbetyg kan du i god tid hantera och få en bättre bild av din ekonomiska hälsa.

Varsam kreditanvändning:
Använd kredit ansvarsfullt och bara när det är absolut nödvändigt. Undvik frestelsen att ta på dig onödig skuld.

 

Kolla betalningsanmärkningar gratis

Vi på Flexkontot använder oss av Dun & Bradstreet vid kreditupplysning. Här kan du kolla om du har några betalningsanmärkningar.

Du behöver inte heller oroa dig för att det ska påverka din kreditvärdighet. Du kan nämligen begära obegränsat med kreditupplysningar på dig själv utan att det registreras eller påverkar din kreditvärdighet.

Beroende på kreditupplysningsföretag kan vissa ibland ta ut en avgift för en kreditupplysning men hos Dun & Bradstreet är det helt gratis för dig som privatperson.

Det största kreditupplysningsföretaget är UC och där tillkommer en kostnad på 29 kr vid kreditupplysning. Läs mer på MinUC.se

 

kolla betalningsanmärkningar

 

Betalningsanmärkningar privatpersoner

För privatpersoner är en betalningsanmärkning synlig i tre år efter att den har registrerats. För dig som privatperson är det av yttersta vikt att förstå hur betalningsanmärkningar kan påverka dina möjligheter att få lån, hyra lägenhet och teckna abonnemang.

Det är därför väldigt viktigt att man tar ansvar för sina åtaganden och gör allt i sin makt för att undvika betalningsproblem. En tumregel för att undvika betalningsanmärkningar som privatperson är att alltid betala sina räkningar i tid.

Utan betalningsanmärkningar öppnas även dörrar till lån med bättre villkor för dig som privatperson. Detta eftersom du inte är en lika hög risk för långivaren, jämfört med någon som har betalningsanmärkning.

För att kompensera för risken som långivaren tar gentemot någon med betalningsanmärkning, tar man ut högre ränta och avgifter.

 

Lån med betalningsanmärkningar och skulder

Om man har skulder hos Kronofogden kan man inte låna pengar av Flexkontot. Däremot finns möjligheten att ta lån med betalningsanmärkning.

Skillnaden mellan en skuld och en betalningsanmärkning är att betalningsanmärkningen innebär att man lyckats betala av skulden och att problemen därmed är förbi.

Vi har förståelse för att tidigare misstag inte nödvändigtvis speglar din ekonomi idag. Hos Flexkontot finns därför möjligheten att bli beviljad lån, även för dig som inte har en fläckfri kredithistorik.

För att vi ska kunna vara en trygg och ansvarsfull långivare så ställer vi dock givetvis även vissa krav på dig som låntagare.

För att låna med betalningsanmärkning behöver du uppfylla dessa krav:

  • Du är minst 18 år
  • Har en årsinkomst på 180 000 kr eller mer
  • Är bosatt i Sverige
  • Har ett svenskt bankkonto och BankID
  • Du har inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden

 

Kredit med betalningsanmärkningar

Vårt erbjudande är en flexibel kontokredit där du ansöker om en kreditgräns och själv bestämmer hur mycket du önskar ta ut. Självklart betalar du även bara ränta för det belopp som du nyttjat, och inte på hela kreditgränsen.

Om du exempelvis väljer att ansöka om en kreditgräns på 10 000 kr men endast begär uttag på 5 000 kr så betalar du alltså bara ränta på 5 000 kr (som du faktiskt lånar). Resterande del kan du avvara och använda som buffert om behovet skulle uppstå i framtiden.

Med en flexibel kontokredit slipper du ansöka om nya lån varje gång du behöver låna pengar, vilket dessutom kan påverka ditt kreditbetyg. Om du har behov av att utöka din kreditgräns kan du göra det efter två månader genom att logga in på Mina sidor.

Läs mer i vår prislista och lånevillkor.

 

Lån utan säkerhet och med betalningsanmärkningar

Våra lån kräver ingen säkerhet och tidigare betalningsanmärkningar är accepterade. På så sätt kan du få lån med betalningsanmärkning även fast du inte har en fläckfri historik.

Vi på Flexkontot ser till din betalningsförmåga idag och om du kommer kunna betala tillbaka ett eventuellt lån som du ansöker om.

Eftersom din ekonomiska situation kan ha förändrats väsentligt sedan du fått en betalningsanmärkning (de ligger kvar i 3 år) kan du ansöka om lån utan säkerhet och med betalningsanmärkning hos oss på Flexkontot.

 

Sammanfattning: Betalningsanmärkningar

Att förstå risken med betalningsanmärkningar och ta proaktiva steg för att undvika dem är nyckeln till en välmående ekonomisk hälsa.

Genom att följa våra råd och generellt skapa sunda ekonomiska vanor kan du säkra ditt ekonomiska välmående och undvika de negativa konsekvenserna av betalningsanmärkningar. När du undviker betalningsanmärkningar öppnas även dörrar till lån med förmånligare villkor.

Du kanske inte behöver låna pengar idag men när tillfället väl dyker upp så vill du gärna inte behöva gräma över tidigare misstag. Utan istället i lugn och ro jämföra de olika alternativen och välja ett lån med bra villkor som passar just dina förutsättningar och behov.

Vanliga frågor om betalningsanmärkningar

Var kan man låna pengar med betalningsanmärkningar?

Vi på Flexkontot ser till din betalningsförmåga här och nu och fokuserar mindre på tidigare misstag som du redan har åtgärdat. Du skickar in en ansökan om att låna pengar med betalningsanmärkning här på hemsidan. Själva ansökningsprocessen tar bara 2 min och på helgfria vardagar får du besked inom 24 timmar.

Hur kan jag se om jag har betalningsanmärkningar?

Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du se om du har betalningsanmärkningar och annan detaljerad information som rör ditt finansiella välmående.

Kan man kolla betalningsanmärkningar gratis?

Olika kreditupplysningsföretag har olika rutiner, vissa tar ut en avgift medan andra inte gör det. På Flexkontot använder vi oss av Dun & Bradstreet och där kan du ta en kreditupplysning på dig själv utan avgifter. När du gör en kreditupplysning på dig själv så hittar du information om eventuella betalningsanmärkningar och annat som är relevant för din ekonomiska hälsa.