Kreditbetyg

Kreditbetyg – din ekonomiska hälsa

Att förstå och hantera ditt kreditbetyg är avgörande för din ekonomiska hälsa. Kanske behöver du låna med betalningsanmärkning? Ett starkt kreditbetyg ger dig bättre möjligheter till lån, lägre räntor och ökar förtroendet hos långivaren.

I denna artikel kommer vi att utforska vad kreditbetyg är, varför det är viktigt, hur du kan förbättra det samt vilka faktorer som kan påverka det.

 

kolla kreditbetyg

 

Vad är kreditbetyg?

När du ansöker om ett lån måste kreditgivaren enligt lag ta en kreditupplysning på dig, det innefattar även lån utan UC.

Detta ger kreditgivaren information som den behöver om din riskprofil och förutsättningar att betala tillbaka lånet. I kreditupplysningen finns även ett kreditbetyg och den grundar sig på din ekonomiska historik och hur väl du har hanterat den.

Kreditbetyget är en representation av din kreditvärdighet och visar med andra ord din betalningsförmåga när det kommer till exempelvis lån och fakturor. Det är ett sätt för långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till dig.

Företag som UC, Creditsafe och Dun & Bradstreet (Bisnode) är några av de stora kreditupplysningsföretagen som samlar in och rapporterar kreditbetyg. Vanligtvis varierar skalan mellan olika företag, men tumregeln är att högre siffror indikerar bättre kreditbetyg.

 

Varför är kreditbetyg viktigt?

Ett starkt kreditbetyg är nyckeln till ekonomisk framgång. Det påverkar inte bara din förmåga att få lån, men det kan också påverka räntor, anställningsmöjligheter och möjligheten att hyra en bostad.

När du ansöker om ett lån, så använder långivaren kreditbetyg för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet i tid. Om du däremot har en historik av utebliven återbetalning så kommer detta att väcka frågetecken hos långivaren. Vilket i sin tur kanske leder till att du blir nekad lånet som du verkligen behöver.

Men på grund av tidigare misstag, kanske en betalningsanmärkning för 2 år sedan, blir du fortfarande påverkad av detta än idag. Därför är det av yttersta vikt att vårda sitt kreditbetyg med stor omsorg.

 

Kolla ditt kreditbetyg

Du kan få koll på ditt kreditbetyg genom att göra en kreditupplysning på dig själv. Hos kreditupplysningsföretag som UC, CreditSafe och Dun & Bradstreet kan du göra en kreditupplysning på dig själv. Vissa företag tar ut en avgift men hos Dun & Bradstreet som vi använder sker det utan avgifter.

Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du dels se hur ditt ekonomiska välmående står till men även vilka parametrar som du kan förbättra. Att ta en kreditupplysning på sig själv kan därmed fungera som en morot för att ta klivet till en sundare och mer medveten ekonomisk hälsa.

Kolla kreditbetyg hos Dun & Bradstreet genom att begära en kreditupplysning på dig själv.

 

Vad är ett bra kreditbetyg?

Allt är givetvis relativt och helt beroende på dina förutsättningar. Din ekonomiska hälsa klassas dock som välmående om ditt kreditbetyg är så högt som möjligt.

Om skalan exempelvis är mellan 1–100 så har du bäst chanser att få förmånliga lånevillkor ju närmare 100 du är på skalan.

Här är några delar som vägs in i ditt kreditbetyg:

  • Personliga uppgifter, ålder, bostad etc.
  • Deklarerad inkomst
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Tidigare kreditförfrågningar
  • Aktuella lån

 

kreditbetyg

 

Hur förbättrar man sitt kreditbetyg?

Historiska misstag är till för att dra lärdom av. Så hur kan man förbättra sitt kreditbetyg? Här kommer några tips som du kan ta med dig:

Betala i tid:
Det mest självklara men absolut också en av de mest avgörande faktorerna för ditt kreditbetyg är din betalningshistorik. Att betala dina räkningar i tid visar på ansvar och pålitlighet, vilket över tid kommer se till att du håller kreditbetyget på en bra nivå.

Betala tillbaka skulder:
Om du har ambitioner på att förbättra ditt kreditbetyg behöver du självfallet betala tillbaka eventuella skulder.

Undvik att ansöka om nya lån:
Om du redan har befintliga lån, sikta på att återbetala dessa innan du ansöker om nya. Att ansöka om flera lån på kort tid kan dessutom indikera på ekonomisk instabilitet och påverka ditt kreditbetyg negativt. Varje gång du ansöker om ett lån så begär nämligen långivaren en kreditupplysning på dig. Detta kan en potentiell långivare tolka som att du söker många lån under kort tid, vilket ökar risken för att du inte kommer kunna betala tillbaka ett eventuellt lån hos dem. Det kan dels leda till att din förfrågan blir avslagen men även att ditt kreditbetyg sjunker.

Kolla ditt kreditbetyg:
Regelbunden övervakning av ditt kreditbetyg kan hjälpa dig att upptäcka eventuella felaktigheter och hantera dem i tid. Hos Dun & Bradstreet kan du begära obegränsat antal kreditupplysningar på dig själv utan att det registreras eller påverkar din kreditvärdighet.

 

Varför blir kreditbetyget dåligt?

Det finns flera faktorer som kan leda till ett dåligt kreditbetyg, här kommer några anledningar:

Försenade betalningar:
Missade eller försenade betalningar kan ha en betydande negativ effekt på ditt kreditbetyg.

Skuldsättning:
Höga skulder i förhållande till din inkomst kan indikera finansiell stress och påverka ditt kreditbetyg.

Konkurser och avskrivningar:
Konkurser och avskrivningar kan vara katastrofala för ditt kreditbetyg och kvarstå i flera år.

Många förfrågningar om kredit:
Att ansöka om kredit regelbundet kan tyda på ekonomisk instabilitet och sänka ditt kreditbetyg.

 

Sammanfattning: Kreditbetyg

Att förbättra och upprätthålla ett starkt kreditbetyg kräver disciplin och medvetenhet om din ekonomiska situation. Genom att följa goda ekonomiska vanor och undvika vanliga fällor kan du både bygga och bevara ett positivt kreditbetyg.

Kom ihåg att övervaka ditt kreditbetyg regelbundet för att säkerställa att det återspeglar din verkliga ekonomiska status. Genom att vara medveten om din kreditvärdighet och bevara den i så gott slag som möjligt, kan du öppna dörrar som leder till bättre ekonomisk hälsa och framtida lånemöjligheter.

Vanliga frågor om kreditbetyg

Hur kan jag höja mitt kreditbetyg?

Genom att betala av skulder, betala räkningar i tid, undvika nya lån/kreditupplysningar och säga upp kreditkort du inte använder har du tagit ett första kliv mot ett bättre kreditbetyg. Om du har flera olika små lån (oftast höga räntor) kan du även se över möjligheten att samla lånen till ett större lån där du förhoppningsvis kan få en mer förmånlig ränta.

Är det skillnad på kreditbetyg och kreditvärdighet?

Nej, båda är ett mått på din betalningsförmåga och hur du har skött historiska betalningar.

Var kan jag kolla mitt kreditbetyg?

Olika kreditupplysningsföretag har olika rutiner men hos Dun & Bradstreet som vi använder oss utav, kan du utan avgift ta en kreditupplysning på dig själv. I din kreditupplysning framgår ditt kreditbetyg. En kreditupplysning på dig själv påverkar inte din kreditvärdighet.

Vad är ett bra kreditbetyg?

Kreditupplysningsföretagen har olika skalor, t.ex. 1-10 eller 1-100 osv. Men den gemensamma nämnaren är att man vill ha en så hög siffra som möjligt. Generellt brukar man säga att ett kreditbetyg över 7 (på en skala 1-10) är ett bra kreditbetyg.