Låna utan UC
Lån utan UC med Flexkontot
När du skaffar en kontokredit från Flexkontot behövs ingen UC. Vi hämtar vår kreditupplysning från Bisnode och du kan bevara din kreditvärdighet hos UC. Vi gör en helhetsbedömning och ger svar inom 24 timmar.
- Utbetalning samma dag
- Låna trots betalningsanmärkning
- Låna utan UC
Krediten har 43,48 % nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 117 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 75,9 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 404 kr.

Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Låna utan UC
Lån utan UC med Flexkontot
När du skaffar en kontokredit från Flexkontot behövs ingen UC. Vi hämtar vår kreditupplysning från Bisnode och du kan bevara din kreditvärdighet hos UC. Vi gör en helhetsbedömning och ger svar inom 24 timmar.
- Utbetalning samma dag
- Låna trots betalningsanmärkning
- Låna utan UC
Krediten har 43,48 % nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 117 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 75,9 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 404 kr.

Detta är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lån utan UC
Flexkontot erbjuder lån utan UC. Det innebär i praktiken att du kan ansöka om lån genom vår kontokredit på belopp upp till 30 000 kr utan att du belastas med en kreditupplysning från UC
Hur kan kreditgivare erbjuda lån utan UC?
Alla långivare i Sverige måste följa god kreditgivningssed och inhämta tillräckliga uppgifter om den som ansöker om kredit. UC eller upplysningscentralen är dock inte ensamma om att erbjuda kreditupplysningar i Sverige. Lär dig mer om UC och kreditupplysningar genom att läsa om lån utan UC hos vår systerprodukt Brixo. Alla krediter hos Brixo AB, dit Flexkontot hör, är utan UC.
Stora banker och kreditmarknadsbolag använder UC allt som oftast. Det är till och med så att UC eller Upplysningscentralen som de tidigare kallades tidigare ägdes av Sveriges storbanker gemensamt. Sedan 2018 är UC en del av Eneto Group. För mindre lån såsom SMS-lån, snabblån, Swishlån och mindre privatlån är det vanligt att de erbjuds utan UC.
Vad är ett lån utan UC?
Ett lån utan UC är kort och gott ett lån som ges ut av en kreditgivare som inte hämtar sina kreditupplysningar från UC (Upplysningscentralen). Att låna utan att en förfrågan hos UC registreras har flera fördelar. Först och främst kommer ett lån utan UC inte påverka ditt kreditbetyg hos just UC negativt. Något som är fördelaktigt om du planerar att teckna ett lite större lån längre fram och vill se till att du får så bra lånevillkor som möjligt.
Alla långivare är skyldiga enligt att göra en kreditprövning innan de beviljar ett lån och en kreditupplysning är ett viktigt verktyg i den processen. Långivare som erbjuder lån utan UC använder sig av alternativa kreditupplysningsbolag som Bisnode och Creditsafe istället för UC. När någon gör en kreditupplysning på dig hos Creditsafe eller Bisnode så sparas ingen information om förfrågan hos UC. Det innebär att kreditupplysningen inte kommer att påverka din kreditvärdighet och dina möjligheter att få nya lån till bra villkor längre fram.
Vilka alternativ finns till UC?
De största konkurrenterna till UC är, som nämnt ovan, Bisnode och Creditsafe. Den stora fördelen för UC är att de har ett omfattande kreditregister dit så gott som alla stora banker i Sverige rapporterar in sina aktiva krediter. Det gäller då både så kallade blankolån som kreditkort, kontokrediter och bolån. För långivare av större krediter är det extra viktigt att ha koll på detta och därför använder de sig ofta av UC.
Såväl UC som Bisnode och Creditsafe har tillgång till samma information i övrigt avseende t ex inkomster, betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden (KFM) och uppgifter om civilstånd samt när man senast har bytt folkbokföringsadress.
Vad är UC?
UC, eller Upplysningscentralen som förkortningen tidigare stod för, startades 1977 och är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag. UC ägdes ursprungligen gemensamt av de svenska storbankerna Danske bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. De sålde emellertid sina ägarandelar till den finska koncernen Enento Group 2018, men huvudkontoret ligger fortfarande i Stockholm.
UC främsta uppgift är att ta fram och leverera kreditinformation, riskanalyser och andra typer av beslutsunderlag. Främst åt företag och organisationer i finansbranschen, men UCs produkter och tjänster används även flitigt i andra branscher.
UC har rätt att göra kreditupplysningar på alla företag och privatpersoner (som är äldre än 15 år). Informationen som ligger till grund för upplysningen hämtas från Skatteverket, Kronofogden, Bolagsverket, offentliga register men också banker, kontokortsföretag och andra finansbolag. Den här informationen sammanställer UC sedan till en profil som ger en samlad bedömning av din kreditvärdighet, betalningsförmåga och hur sannolikt det är att du sköter ekonomiska åtaganden. Kort sagt; hur riskfyllt det är att ge dig en kredit.
Varför låna utan UC?
Att ha ett stort antal aktiva krediter och kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet och kan i värsta fall leda till att den försämras. Att ha ett rimligt antal krediter och kreditupplysningar behöver inte alls vara negativt. Olika kreditgivare utvärderar upplysningarna lite olika och fattar därför inte nödvändigtvis samma beslut i fråga om en viss sökande.
Ett lån utan UC innebär att kreditprövningen görs genom ett annat kreditupplysningsföretag än UC, exempelvis Creditsafe eller Bisnode. När du ansöker om mer betydande lån, exempelvis ett bolån, sker kreditupplysningen vanligtvis genom UC. För alla typer av kreditupplysningar, får du alltid hem en kopia av den information som lämnats ut och en uppgift om vem som beställt den. På så vis kan du hålla koll på vem som begär kreditupplysningar om dig.
Kreditupplysningen innehåller namn och adress, taxerad inkomst från de senaste två åren, eventuellt fastighetsinnehav och eventuella betalningsanmärkningar eller skuldsaldon hos Kronofogdemyndigheten. Är du nyfiken på vad UC registrerat om dig eller vill du försäkra dig om att uppgifterna i deras register är korrekta, kan du begära kreditupplysning på dig själv genom att kontakta kreditupplysningsföretaget. Det går att göra kostnadsfritt högst en gång om året, oftare än så medför en avgift.
Vilken kreditupplysning använder Flexkontot?
Flexkontot använder sig av Bisnode för kreditupplysningar. Det innebär att våra krediter och ansökningar hos oss sker helt utan UC. När vi tar en kreditupplysning genom Bisnode så får du själv en kopia av denna upplysning skickad till dig, antingen på posten eller via Kivra beroende på vad du själv valt.
För- och nackdelar med lån utan kreditupplysning från UC
Fördelar med att låna utan UC
Att låna utan UC kan vara fördelaktigt på flera sätt. När du ansöker om ett lån hos en långivare som använder sig av UC sparas en kreditförfrågan i UCs register. Den ligger sedan kvar där i tolv månader från det datum den registrerades. Att ha många kreditförfrågningar hos UC är inte bra för din kreditvärdighet. Det kan nämligen uppfattas av långivare och banker som att du har en skakig ekonomi, lånar vidlyftigt och att det därför är mer riskfyllt att låna ut pengar till dig.
Många kreditförfrågningar hos UC kan av ovanstående skäl leda till att det blir svårare att få lån och att du får sämre ränta om din ansökan godkänns. Av dessa skäl kan det vara klokt att vända sig till en långivare som inte hämtar sina kreditupplysningar från UC om du planerar att teckna ett större lån i framtiden.
Sammanfattning – fördelar med lån utan UC:
Påverkar inte din UC-score
Din kreditvärdighet hos UC påverkas inte negativt när du lånar utan UC.
Lättare att få andra lån
Med kreditvärdigheten intakt blir det lättare att få lån med UC. Så gott som alla långivare som erbjuder större lån använder sig av UC. Om du exempelvis planerar att ta ett bolån längre fram är det klokt att undvika onödiga UC-förfrågningar.
Större chans att få bra lånevillkor
Vid större lån sätts räntan i de allra flesta fall individuellt efter kreditprövning. Har du många förfrågningar hos UC riskerar du att få en sämre ränta på lånet. Därför kan det vara smart att välja ett lån utan UC om du endast behöver låna ett mindre belopp just nu.
Nackdelar med att låna utan kreditupplysning från UC
Det finns ett stort antal långivare som erbjuder lån utan UC idag. Långivarna har olika profiler, interna processer och prioriteringar. Något som innebär att även kostnaderna för lånen kan variera rejält. Det finns både dyra lån utan UC och det finns lån utan UC som inte behöver kosta så mycket. Generellt kan man dock säga att ett typiskt lån utan UC kommer bli dyrare än ett typiskt privatlån från en bank som använder sig av UC, i varje fall i förhållande till lånebeloppet.
Lån utan UC brukar vara på mindre belopp, oftast mindre än 30 000 kronor (även om det finns långivare som erbjuder större lån utan att göra UC-förfrågan). De kommer ofta med högre räntor och många långivare lägger på tilläggsavgifter. En stor andel av de lån utan UC som finns att tillgå är så kallade högkostnadskrediter. Alltså lån med en årsränta på mer än 30 procent (plus gällande referensränta).
Många lån utan UC är också avsedda att betalas tillbaka snabbt. Inte sällan inom en månad eller två. Gör du inte det, så kan dryga påminnelseavgifter tillkomma och i värsta fall går ärendet till inkasso och till slut Kronofogden.
Det gäller alltså att se upp innan du tecknar ett lån utan UC. Läs noga igenom långivarens villkor och ta reda på hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta innan du skickar iväg en ansökan. Låna endast om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid.
Sammanfattning – nackdelar med lån utan UC:
Ofta hög ränta
Räntan på lån utan UC är generellt högre än för vanliga privatlån och många är så kallade högkostnadskrediter. Det här innebär att kostnaden för ett lån utan UC kan vara relativt hög i förhållande till lånebeloppet.
Korta löptider
Många lån utan UC är avsedda att betalas tillbaka snabbt, ibland inom en eller ett par månader. Du bör alltid säkerställa att du kan betala tillbaka hela lånet med räntor och eventuella avgifter i tid innan du lånar.
Lägre lånebelopp
Långivare som erbjuder lån utan UC vänder sig ofta till kunder som inte har perfekt kreditvärdighet. Av den anledningen är det sällan frågan om större lånebelopp. Lån utan UC är i regel på belopp under 30 000 kronor. Behöver du ett större lån blir svårt att låna utan UC
Innan du lånar pengar utan UC – Tänk på det här:
Innan du tar ett lån, oavsett om det är med eller utan UC, bör säkerställa att du verkligen kan betala tillbaka pengarna du lånat i tid tillsammans med räntor och eventuella avgifter. Det är särskilt viktigt att du tänker på det här innan du tar ett lån utan UC. Generellt är det nämligen så att lån utan UC har relativt höga räntor och kostnader i förhållande till lånebeloppet.
Många lån utan UC har också korta löptider och ska betalas tillbaka snabbt, inte sällan inom en månad eller två. Om du inte betalar tillbaka pengarna i tid riskerar du att dra på dig dryga påminnelseavgifter och i förlängningen att hamna hos Kronofogden med allt vad det innebär.
Vi på Flexkontot erbjuder lån utan UC upp till 30 000 kronor. Vi har valt att tillämpa en fast ränta för alla kunder som kvalificerar sig för lånet. Vi anser att detta är en mer transparent och rättvis modell än att tillämpa individuell räntesättning. Med fast ränta blir det lättare att beräkna dina framtida lånekostnader och att planera din ekonomi redan innan du ansöker. Ett mer förutsägbart lån utan UC helt enkelt.
Innan du lånar utan UC:
- Låna bara om du är säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid
- Gå igenom lånevillkoren och räkna på lånets kostnad innan du ansöker
- Jämför olika alternativ, vissa lån utan UC kommer med individuell räntesättning och det är inte säkert att du får den bästa räntan
Låna upp till 30 000 kronor utan UC-upplysning
Flexkontots största lånebelopp är 30 000 kronor. Det är ovanligt med långivare som lånar ut särskilt mycket mer än 30 000 kr utan UC. Detta beror på att det vanligen är större banker som erbjuder den typen av högre lånebelopp. Mindre aktörer som erbjuder snabblån och liknande produkter gör det oftare utan UC.
Fler fördelar med att låna pengar utan UC
Om du t ex bara behöver låna 10 000 kr kan det framstå som onödigt att dra på sig en upplysning från UC. Detta då en förfrågan registreras vid varje upplysning hos UC. En förfrågan kan vara en indikation på sämre kreditvärdighet. Det behöver absolut inte vara så i verkligheten för den enskilde som vill låna pengar, men i genomsnitt är det en riskfaktor att söka många krediter. Vill du t ex jämföra flera långivare innan du bestämmer dig för var du ska låna så kommer det kunna registreras flera förfrågningar på din UC och det kan då innebära att nästa långivare tror att du fått flera nya lån och att risken gått upp. Det kan i sin tur leda till att du nekas nästa gång eller att du endast erbjuds en högre ränta än vad du annars skulle fått utan UC-förfrågningar.
Har man då t ex planer på att senare söka ett större samlingslån eller ett bolån så kan det vara bättre att ansöka om smålån man bara tänkt ha en kortare period hos långivare som inte tar UC. Även om ett snabblån med Bisnode skulle kosta lite mer nu kan totalen ändå bli billigare om man sedan får bättre ränta på ett mycket större bolån eller samlingslån.
Vanliga frågor om lån utan UC
Vad är kraven för att låna utan UC?
Kraven för att få ett lån utan UC skiljer sig mellan olika långivare. Det är alltid de specifika långivarna som bestämmer vem som kan låna. Överlag kan man dock säga att kraven för att få ett lån utan UC är ganska tillåtande. Lån utan UC är oftast på mindre belopp. I regel under 30 000 kronor (även om det finns långivare som erbjuder lån utan UC på större belopp). Samtidigt riktar sig många av långivarna som erbjuder lån utan UC specifikt till kunder som inte har perfekt kreditvärdighet. Sammantaget innebär det här att kraven för ett genomsnittligt lån utan UC inte är särskilt hårda. Det räcker ofta med att vara 18 år, ha en årsinkomst på lite drygt 100 000 kronor och betalningsanmärkningar är i de flesta fall inte ett problem.
För att få ett lån utan UC hos oss på Flexkontot krävs att du:
- Är minst 18 år vid ansökningstillfället
- Har en årlig inkomst på 120 000 kr eller mer
- Bosatt i Sverige
- Svenskt bankkonto och BankID
- Inga skulder hos Kronofogden
Hur snabbt betalas ett lån utan UC ut?
Precis som grundkraven för att låna varierar mellan olika långivare kan även utbetalningstiderna se lite olika ut beroende på vilken långivare du väljer. Olika långivare har helt olika handläggningsprocesser och rutiner, vilket kan påverka tiden det har innan pengarna landar på ditt konto efter godkänd ansökan.
Generellt brukar det gå ganska snabbt att få ett lån utan UC utbetalt. Just korta utbetalningstider är ofta ett argument som långivare lyfter.
Vi på Flexkontot erbjuder utbetalning till ditt konto redan samma dag som din ansökan godkänns. Detta gäller under vardagar och kontorstid. Ansöker du sent en fredag eller under en helg kan vi tidigast betala ut ditt lån nästkommande måndag.
Kan jag låna utan UC trots betalningsanmärkning
Ja, det är oftast möjligt att låna utan UC trots betalningsanmärkningar. Lån utan UC är generellt på mindre belopp samtidigt som långivarna i regel vänder sig särskilt till kunder som inte har perfekt kreditvärdighet. Det här innebär att kraven för att genomsnittligt lån utan UC är relativt tillåtande och många aktörer tillåter sökanden som har betalningsanmärkningar.
Hos oss på Flexkontot kan du låna utan UC trots tidigare betalningsanmärkningar. Vi använder oss av kreditupplysningsbolaget Bisnode, vilket innebär att du helt slipper en förfrågan hos UC. Vi har också valt att se till din nuvarande betalningsförmåga och privatekonomi. För oss är det viktigaste att du kan betala tillbaka på lånet nu och i framtiden. Därför spelar historiska misstag mindre roll.
Vad kostar det att låna pengar utan UC?
Kostnaden för ett lån utan UC skiljer sig mellan olika långivare. Det är alltid långivarna själva som sätter räntan. Vissa långivare tillämpar individuell räntesättning. Då sätts räntan efter kreditprövning baserat på din personliga betalningsförmåga och kredithistorik. Något som innebär att du aldrig kan veta vilken ränta du kommer att få förrän du faktiskt ansökt hos en specifik långivare.
Andra långivare, som oss på Flexkontot, tillämpar en fast räntesats för alla sökanden. Vi anser att det är en mer transparent och rättvis modell som gör det enklare att förutse dina lånekostnader och att planera din ekonomi.
Hur mycket kan jag låna utan UC?
Lån utan UC är det i flesta fall på mindre belopp. I regel ligger lån utan UC i spannet 1 000 till 30 000 kronor. Men det finns också långivare som erbjuder möjligheten att låna större belopp som 50 000 kronor utan UC. Behöver du låna mer än så blir det dock svårt att undvika en förfrågan hos UC.
Hos oss på Flexkontot kan du låna upp till 30 000 kronor och vi gör ingen kreditförfrågan hos UC då vi hämtar våra kreditupplysningar från Bisnode.
Hur länge finns en kreditupplysning kvar i UC:s register?
En kreditförfrågan hos UC ligger kvar i exakt tolv månader.
Är räntan på lån utan UC högre än på andra typer av lån?
Det beror på vilken långivare du väljer. Det finns lån utan UC med riktigt bra ränta och det finns långivare som använder sig av UC som tar ut höga räntor.
Om man måste generalisera så är dock räntan och/eller avgifterna på det genomsnittliga lånet utan UC något högre än vad det är på ett lån där långivaren använder sig av UC.
Främst är det storbankerna som brukar kunna erbjuda riktigt bra räntor och de använder alltid just UC. För att få ett lån med bra ränta hos någon av de stora bankerna krävs dock att du har bra kreditvärdighet. Om du exempelvis har betalningsanmärkning kommer du, med största sannolikhet, inte ens att få din ansökan godkänd hos en bank eller annan långivare med liknande profil.